TELUR TENGGELAM
TIMBUL
Adakah anda
sedar bahawa kita lebih mudah terapung di laut berbanding dengan air sungai?
Ini berkait rapat dengan ketumpatan air yang berbeza di antara kedua-duanya.
Cubalah eksperimen mudah ini dan ketahuilah dengan lebih mendalam tentang
konsep ketumpatan.
Telur lebih
tumpat dari air biasa dan akan tenggelam ke dasar gelas. Apabila kita larutkan
garam ke dalam air, larutan di dalam gelas menjadi lebih tumpat dari telur.
Sebab itulah telur itu timbul.
Bahan
yang lebih tumpat akan tenggelam di dalam cecair yang kurang tumpat
daripadanya. Sebab itulah telur itu tenggelam pada mulanya kerana ia lebih
tumpat daripada air biasa.
Bahan
yang kurang tumpat akan timbul atau terapung di dalam cecair yang lebih tumpat
daripadanya. Sebab itulah telur itu timbul kerana ia kurang tumpat daripada air
yang telah dilarutkan dengan garam.
Tahukah anda?
Mengapa air laut
masin? Apabila air mengalir melalui sungai, sedikit demi sedikit garam galian
dari batu dan dasar sungai terlarut dengannya. Air yang `masin’ sedikit ini
mengalir ke laut. Melalui proses Kitaran Air, air di laut sentiasa tersejat
manakala di kutub yang sejuk pula ia membeku. Tinggallah `garam galian’ terlarut
di dalam laut. Selepas peredaran masa yang lama, air laut masin kerana sentiasa
ada “garam” terlarut di dalamnya!
No comments:
Post a Comment